Sidebar

       2016 m. rugsėjo 23–24 d. Vilniaus universiteto Filologijos fakultete vyko tarptautinė mokslinė Jono Jablonskio konferencija „Reikšmė kalboje ir kultūroje“ (angl. Meaning in Language and Culture). 23-ioji Jablonskio konferencija nuo savo pirmtakių skyrėsi tuo, kad joje pirmą kartą buvo susitelkta į iki šiol mažiausiai akcentuotą Jablonskio tyrimų sritį – semantiką. Todėl pirmą kartą konferencijos istorijoje dėmesys dvi dienas buvo koncentruojamas į semantikos problemas senojoje raštijoje, tarmėse, bendrinėje kalboje, taip pat į kultūrinių reikšmių aspektus.

       Renginyje dalyvavo 69 tyrėjai iš įvairių pasaulio šalių: Austrijos, Čekijos, Italijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Rusijos, Švedijos, Šveicarijos ir Vokietijos. Taip pat iš skirtingų Lietuvos institucijų: Klaipėdos universiteto, Lietuvių kalbos instituto, Lietuvos edukologijos universiteto, Šiaulių universiteto, Vilniaus universiteto, Vilniaus universiteto Kauno humanitarinis fakulteto. Per konferenciją dalyviai dirbo 4-iose sekcijose: Bendrinės kalbos sekcijoje, Dialektologijos sekcijoje, Etnolingvistikos sekcijoje, Senosios raštijos sekcijoje.

      Senosios raštijos ir Etnolingvistikos sekcijas organizavo bei kuravo VU Filologijos fakulteto Lietuvių kalbos katedra, Bendrinės kalbos sekciją – LKI Bendrinės kalbos tyrimų centras, o Dialektologijos sekciją – VU Filologijos fakulteto Lietuvių kalbos katedra ir LKI Geolingvistikos centras.

      Konferenciją finansavo Lietuvos mokslo taryba, taip pat prisidėjo Lenkijos institutas Vilniuje ir VU Filologijos fakultetas.

      Lietuvių kalbos katedros organizuotoje konferencijoje pranešimus skaitė ir katedros darbuotojai. Filologijos fakulteto dekanas doc. dr. Antanas Smetona atidarė konferenciją ir skaitė plenarinį pranešimą „Jonas Jablonskis – tradicija ir dabartis“. Katedros vedėjas prof. dr. Vytautas Kardelis buvo vienas iš Dialektologijos sekcijos organizatorių, taip pat rugsėjo 24 d. jis pristatė daug diskusijų sulaukusį pranešimą „Dialektologija ir senoji lietuvių raštija“. Viena iš Etnolingvistikos sekcijos organizatorių – prof. dr. Irena Smetonienė – moderavo plenarinį konferencijos posėdį, 1-ąją rugsėjo 23 d. sesiją ir tą pačią dieną skaitė pranešimą „Laisvė – viena iš esminių lietuvio vertybių“. Doc. dr. Vilma Zubaitienė ir dr. Gintarė Judžentytė organizavo Senosios raštijos sekciją, V. Zubaitienė Senosios raštijos sekcijoje perskaitė bendrą jų pranešimą „Atitikmenų ekvivalentiškumo problema paraleliniuose XVII a. žodynuose“.

Jablonskis konf 2016  Prof. dr. Irena Smetonienė ir doc. dr. Kristina Rutkovska (fotografavo Jelena Konickaja)

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Jablonskis konferencija 20163                                                                                       Doc. dr. Vilma Zubaitienė (fotografavo Vytautas Kardelis)

Jablonskis konf 20162 copy

Doc. dr. Antanas Smetona, prof. habil. dr. Pietro Umberto Dini (fotografavo Jelena Konickaja)

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos