Sidebar

Nuoširdūs sveikinimai Alfonsui Tekoriui jubiliejaus proga

Sveikiname germanistą Alfonsą Tekorių 90-ojo Jubiliejaus proga! 2024 m. balandžio 4 d. Alfonsas Tekorius apsilankė VU Vokiečių filologijos katedroje, kurioje dirbo ilgus metus, jai vadovavo ir studentams germanistams dėstė vokiečių kalbos fonetiką.

Pokalbio metu dėstytojas, Mokytojas ir kolega dalinosi prisiminimais apie darbą universitete, daug kalbėjo apie dabartinį savo užsiėmimą – filosofinės literatūros ir vokiečių klasikų kūrybos vertimus į lietuvių kalbą. „Nei vienos dienos be vertimo“, – tai Alfonso Tekoriaus šūkis, kai gyvenimas skirtas vertimams, dirbant mėgstamą darbą, kai išverstų knygų bokštas yra aukštesnis už patį vertėją. „Kalbos pajautą reikia išugdyti“, dalinasi savo patirtimi jubiliatas, pabrėždamas, kad dirbant su kalba, ją reikia mokėti profesionaliai, kad vertėjas – tai kultūrų tarpininkas. Į klausimą, ką reikia versti, sakinį ar semantiką, atsako: „Ir sakinį, ir semantiką.“

Pokalbis dar kartą atskleidė, kokios reikalingos yra užsienio filologijų studijos, kalbų mokėjimas. Greta modernių technologijų reikalingi ir kalbų profesionalai, galintys pajusti kalbų ir kultūrų skirtumus bei subtilybes. O vokiečių kalbos profesionalu galima tapti, pavyzdžiui, pasirinkus VU bakalauro studijų programą „Vokiečių filologija“.

Tarptautinis seminaras „Naujos studijų formos ir studijų programos: tinklaveikos galimybės“

2024 m. kovo 25-26 d. VU Vokiečių filologijos katedra kartu su Hamburgo universiteto (Vokietija) germanistėmis ir germanistais rengia tarptautinį seminarą „Naujos studijų formos ir studijų programos: tinklaveikos galimybės“. Pranešimus skaitys Vilniaus, Hamburgo ir Varšuvos universitetų mokslininkės ir mokslininkai, studentai ir studentės. Taip pat numatyta diskusija apie Vilniaus ir Hamburgo universitetų bendradarbiavimo galimybes dėl dvigubo germanistikos studijų bakalauro laipsnio suteikimo, seminaro metu bus aptartas tolesnis Hamburgo ir Vilniaus germanistų ir germanisčių bendradarbiavimas per Vokietijos akademinių mainų tarnybos (DAAD) germanistikos katedrų partnerystės (Germanistische Institutspartnerschaft, GIP) programą.

Visą seminaro programą rasite čia >>>

Kviečiame dalyvauti!

Seminaras rengiamas pagal projektą „Tekstynų didaktika ir tekstynais grįsti bendrosios ir dalykinės kalbos stabiliųjų junginių tyrimai“ („Korpusdidaktik für formelhafte (Fach)Sprache (KoDi-FS)“).

Germanistikos studentų apsilankymas LR Vyriausybėje

2024 m. kovo 6 d. Vokiečių filologijos ir Anglų filologijos bei kitos užsienio kalbos (vokiečių) studijų programų II kurso studentai per Šiuolaikinės vokiečių kalbos paskaitas (dėst. dr. Iris Bäcker ir dr. Daumantas Katinas) lankėsi Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmuose. Ekskursijos metu dalyviai susipažino su LR Vyriausybės pastato architektūra bei istorija, vėliau su ekskursijos vadove Erika Kasilūnaite apsilankė reprezentacinėse erdvėse, koncertų, kino bei posėdžių salėse, kuriose turėjo galimybę artimiau susipažinti su Lietuvos politine sistema bei ją palyginti su Vokietijos politiniu žemėlapiu.

Lauros Panne ir Tanjos Stevanović (Hamburgo universitetas) paskaitos

Pagal Germanistikos katedrų partnerystės programą (GIP, DAAD) į Vokiečių filologijos katedrą atvyksta Hamburgo universiteto mokslo darbuotojos Laura Panne ir Tanja Stevanović (Hamburgo universitetas) ir vokiečių kalba skaitys paskaitas apie darbą su tekstynais:

  • trečiadienis, 2024-03-20, 09:00-10:30 val., Germanistikos studijų kabinete (A9 aud.): „Sprachliche Variation korpuslinguistisch untersuchen“;
  • penktadienis, 2024-03-22, 09:00-10:30 val., Germanistikos studijų kabinete (A9 aud.): „Übungen im korpuslinguistischen Arbeiten“.

Maloniai kviečiame dalyvauti!

 

Seminaras apie Lietuvos-Vokietijos verslo santykius įmonėje "Reiz"

2024 m. kovo 1 d. VU Vokiečių filologijos katedros studentai, kartu su kitų universitetų, mokyklų, organizacijų atstovais, dalyvavo Vokietijos-Baltijos šalių ateities fondo (Deutsch-Baltische Zukunftsstiftung, www.dbjw-balt.eu), IT įmonės "Reiz" ir Vilniaus universiteto Vokiečių filologijos katedros organizuotame seminare apie Vokietijos-Lietuvos verslo santykius. 

Renginio pradžioje Vokietijos-Baltijos šalių ateities fondo Lietuvos biuro atstovai Indrė Aukštikalnienė ir Daumantas Katinas pristatė fondo veiklą Vokietijoje ir Baltijos šalyse, komunikacijos ir diplomatijos ekspertė Laurita Markevičiūtė-Zakarevičė skaitė pranešimą apie Vokietijos ir Lietuvos verslo santykius bei papasakojo apie Vokietijos įmonių veiklą Lietuvoje, įmonės atstovės Kristina Kikalienė, Monika Kvietkienė ir Agnė Jaraminaitė susirinkusiems pristatė įmonę "Reiz" bei papasakojo apie karjeros galimybes su vokiečių kalba. Vėliau renginio dalyviai lankėsi ekskursijoje po įmonę ir vaišinosi pietumis bei diskutavo apie ateities renginius ir glaudesnio bendradarbiavimo galimybes.

Daugiau informacijos apie renginį rasite čia >>>

VU Vokiečių filologijos studentai ieškojo vokiškų pėdsakų Vilniuje

2024 m. vasario 27 d. VU Vokiečių filologijos studijų programos pirmakursiai seminaro „Vokiečiai ir Lietuva: kalbiniai ir kultūriniai saitai“ (dėst. doc. dr. Justina Daunorienė ir doc. dr. Daumantas Katinas) metu Vilniaus senamiestyje ieškojo vokiškų pėdsakų. Prieš tai vykusių paskaitų metu studentai rinko medžiagą apie vokišką palikimą bei vokiškus pėdsakus Vilniaus senamiestyje bei pagal turimą medžiagą parengė ekskursiją su užduotimis.

Ekskursijos metu studentai aplankė svarbiausius su Vokietija susijusius objektus: prie Šv. Jonų bažnyčios ir varpinės susipažino su Johano Kristupo Glaubico veikla, prie Signatarų namų prisiminė Vokietijos valstybės archyve prof. Liudo Mažylio rastą Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą lietuvių kalba, Literatų gatvėje prie lentelių, skirtų Hertai Miuler, Johanesui Bobrovskiui ir Giunteriui Grasui, trumpai susipažino su šių rašytojų kūryba, prie Šv. Onos bažnyčios sužinojo, kad vokiečių kolonistai Vilniuje savo globėja rinkosi globėja Šv. Oną. Valdovų rūmai ekskursijos dalyviams priminė, kad greta politinių, diplomatinių, dinastinių bei karinių saitų Lietuvą su Vokietijos Saksonija siejo ir kultūriniai, meniniai ryšiai, siekę Renesanso laikus ir itin suintensyvėję Baroko epochoje, kai Abiejų Tautų Respublika ir Saksonija buvo valdomos bendrų valdovų. Kai kuriems buvo nežinoma, kad Vilniaus Arkikatedros varpinėje, kuri XVIII a. viduryje buvo rekonstruota pagal Johano Kristupo Glaubico projektą, gaudžia šeši Vokietijos Kelno arkivyskupijos padovanoti varpai. Vėliau ekskursijos dalyviai apsilankė vokiečių mažmeninės prekybos tinklo LIDL parduotuvėje, kurioje turėjo rasti Vokietijoje pagamintų produktų. Ekskursija baigėsi Vokiečių gatvėje, kai studentai su dėstytojais apžiūrėjo evangelikų-liuteronų bažnyčią bei netoliese esantį Glaubico namą.

Tikimės, kad visų kartu įgytos žinios, skatinančios domėtis Vokietijos ir Lietuvos praeities ir dabarties saitais, studentams bus naudingos ateityje – tiek studijų metu, tiek ir profesinėje veikloje.

MicrosoftTeams image 10 MicrosoftTeams image 17 
 MicrosoftTeams image 18 copy  MicrosoftTeams image 19 copy

VK LT1

Germanistikos studentų apsilankymas LRT

2024-02-21

2024 m. vasario 21 d. Vilniaus universiteto Vokiečių filologijos ir Anglų filologijos ir kitos užsienio (vokiečių) kalbos II kurso studentai su dėstytojais per Šiuolaikinės vokiečių kalbos paskaitas nagrinėdami žiniasklaidos temą lankėsi Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje (LRT). Ekskursijos metu studentai apsilankė LRT muziejuje, radijo ir televizijos studijose, susipažino su laidų vedėjais, žurnalistais bei žurnalistų darbu.

 

Studentų germanistų mokslinė konferencija 2024 "Kalba ir literatūra"

2024-04-17

2024 m. balandžio 19 d. vyks jau 20-toji Studentų germanistų mokslinė konferencija "Kalba ir literatūra". Maloniai kviečiame dalyvauti!

Daugiau informacijos rasite konferencijos svetainėje >>>

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies. More information