Sidebar

Vertimo studijų katedra

 

Universiteto g. 5, Vilnius, LT-01513. Tel. (+370 5) 268 7245

Katedros vedėja – prof. dr. Nijolė Maskaliūnienė (

Katedros administratorė – Guostė Stonienė ()

 

Vertimo studijų katedra įkurta 1997 m. Iki to meto profesionalūs vertėjai Lietuvoje nebuvo rengiami – jais dirbo specialaus profesinio pasirengimo neturintys užsienio kalbas mokantys asmenys. Įkūrus Vertimo studijų katedrą, vertimas buvo įteisintas kaip savarankiška magistrantūros ir podiplominių studijų kryptis.

Sukurti atskiras vertimo magistrantūros ir neformaliųjų (podiplominių) studijų programas buvo itin svarbus to laikmečio žingsnis. Tradicinėse užsienio kalbotyros bakalauro ir magistrantūros programose vertimo teorijai ir praktikai bei taikomojo pobūdžio dalykams dėl objektyvių priežasčių negalėjo būti skiriama pakankamai akademinių valandų. Be to, buvo siekiama suvienyti skirtingose Filologijos fakulteto užsienio filologijos katedrose dirbančių mokslo darbuotojų bei užsienio kalbas dėstančių pedagogų, besidominčių vertimo mokslu ir jo taikymu praktikoje, pajėgas.

Profesionalūs vertėjai žodžiu ir vertėjai raštu rengiami pagal antrosios pakopos studijų programas. Jos suderintos su atitinkamomis Europos Sąjungos vertėjų rengimo institucijų programomis ir kvalifikaciniais bei kokybės reikalavimais atsižvelgiant į vertėjų paklausą, perspektyvas ES institucijose ir Lietuvos darbo rinkoje.

Katedra dar jauna, bet jau parengusi gausų būrį vertėjų raštu ir žodžiu, šiandien dirbančių įvairiose užsienio politikos ir verslo srityse, visose ES institucijose. Katedros mokslininkai dirba vertimo teorijos, vertimo dėstymo metodikos ir terminologijos srityse, yra išleidę ne vieną terminų žodyną.

Vertimo studijų katedra Europos Komisijos Vertimo žodžiu generalinio direktorato (SCIC) oficialiai pripažinta vieninteliu ES vertėjų profesinius reikalavimus atitinkančiu  konferencijų vertėjų rengimo centru Lietuvoje. Europos Komisijos ir Europos Parlamento vertėjųtarnybų profesionalai teikia pedagoginę pagalbą rengiant vertėjus žodžiu, konsultuoja, dalyvauja pratybose, seminaruose, mokomosiose konferencijose ir egzaminuose.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos