Sidebar

Lietuvių kalbos atlaso dialektometrizavimas

ES logo

Studentų gebėjimų ugdymas dalyvaujant mokslinėse semestro praktikose „Lietuvių kalbos atlaso dialektometrizavimas“

Projektas bendrai finansuotas iš Europos socialinio fondo lėšų (projekto Nr. 09.3.3-LMT-K-712-25-0047) pagal dotacijos sutartį su Lietuvos mokslo taryba (LMTLT). www.esinvesticijos.lt

Projekto santrauka - Projekto poreikis yra susijęs su Vakarų lingvistikoje taikomais objektyviaisiais tyrimo metodais, šiuo atveju – konkrečiai su dialektometrija. Projekto tikslas – lietuvių lingvistikoje įdiegti Salzburgo dialektometrijos mokyklos metodiką bei tyrimo principus ir į dialektometrijos tyrimų lauką įtraukti jaunuosius tyrėjus, kurie ilgainiui įgavę tinkamą kvalifikaciją galėtų imtis plėtoti vietinių kalbos variantų tyrimus Lietuvos regionuose. Projektu stengiamasi paskatinti jaunuosius tyrėjus domėtis moderniais ir tarpdalykiniais (dialektometrijoje suderinami geografijos, informatikos ir lingvistikos dėmenys) tyrimo metodais, įtraukti juos į šiuo metu Vakarų lingvistikoje ypač populiarius kalbos variantiškumo tyrimus ir rengti būsimus dialektometrijos srityje dirbsiančius kvalifikuotus specialistus.

Projekto tema: Lietuvių kalbos atlaso (LKA) II tomo (Fonetika, 1982) dialektometrizavimas. LKA dialektometrizavimas yra susijęs su kalbos variantiškumu ir konkrečiai – su vietinių kalbos variantų tyrimu. Projekte bus nuosekliai remiamasi ir vadovaujamasi Zalcburgo dialektometrijos mokyklos kalbos atlasų dialektometrizavimo principais.

Numatyti du projekto tikslai: pirmasis – susijęs su dialektometrijos teorija: susipažinti su Salzburgo dialektometrijos mokykla ir kalbos atlaso dialektometrizacijos principais bei metodologija, studijuoti dialektometrijos srities literatūrą. Antrasis – susijęs su dialektometrijos praktika: spręsti konkrečius LKA dialektometrizavimo uždavinius.

Praktikantė – Teresė Pučinskaitė-Barkauskienė

Praktikos vadovas – prof. dr. Vytautas Kardelis

Projekto laikotarpis  – 2021 m. rugsėjo mėn.  – 2022 m. kovo mėn.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos