Sidebar

Kviečiame į švedų literatūrologės ir teatro kritikės dr. Barbro Westling paskaitas apie švedų dramaturgą Larsą Noréną

Kviečiame į švedų literatūrologės ir teatro kritikės dr. Barbro Westling
paskaitas apie švedų dramaturgą

Larsą Noréną

nroen

Larsas Norénas (g. 1944) vienas iš garsiausių ir daugiausiai Europos teatruose vaidinamų šiuolaikinių švedų dramaturgų, dažnai lyginamas su didžiaisiais tėvynainiais Augustu Strindbergu ir Ingmaru Bergmanu, kaip dar vienas švediškojo liūdesio temos autorius ir simbolinė figūra.

Noréno kaip dramaturgo proveržis įvyko 1980-tųjų pradžioje, kai buvo pirmą kartą suvaidintos jo pjesės Naktis yra dienos motina bei Chaosas yra Dievo kaimynystėje. Dažniausios dramų temos – komplikuoti šeimos santykiai ir visuomenės paraštėse atsidūrusiųjų gyvenimų kolizijos (švedų kalboje jau seniai atsirado ir įsitvirtino sąvokos „noréniškos kalėdos“, „noréniškas nerimas“).

Lig šiol sukūrė apie šimtą pjesių teatrui, radijui ir televizijai, taip pat režisavo savo ir kitų dramaturgų pjeses Švedijos ir užsienio teatruose. Minint Larso Noréno septyniasdešimtmetį išleistas 40-ties dramų rinkinys Dramer (Albert Bonniers förlag, 2014).

Barbro Westling – literatūrologė, 2014 apgynė daktaro disertaciją Larsas Norénas. Dramaturgas. Teatro kritikė, laikraščio Aftonbladet kultūros priedo nuolatinė autorė, tarpdisciplinių meno projektų dalyvė.

Paskaitos ir seminaras vyks lapkričio 26-27 d.

Skandinavistikos centre ir Donelaičio auditorijoje

Ketvirtadienį, lapkričio 26 d.,

9.00-10.30 paskaita Larso Noréno kodas (The Lars Norén Code).
Apie Larso Noréno kūrybą ir jo vietą švedų dramaturgijoje.
(anglų kalba; kviečiame visus norinčius; Donelaičio auditorijoje)

15.00-16.30 seminaras/diskusija apie Larso Noréno pjesę Šaltis (Kyla).
(švedų kalba; 2-o ir 3-o kurso švedų kalbos studentams; 402)

 

Penktadienį, lapkričio 27 d.

15.00-16.30 paskaita Šiuolaikinė švedų post-noreniškoji drama
(švedų kalba; kviečiame visus norinčius; 314 A-B)

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos