Sidebar

„Baltistikos miniatiūros"

Filologijos fakulteto paskaitų ciklas apie baltų kalbas ir kultūras, Lietuvos žydų, totorių ir kitų tautų raštiją bei dar daugiau. Kviečiame žiūrėti ir prenumeruoti!

„Kalba kalba“

Filologijos fakulteto tinklalaidė, kurioje diskutuojama aktualiomis kalbos, literatūros ir kultūros temomis. Kviečiame klausytis!

Bendros naujienos

Filologijos fakulteto bendruomenės naujienos, pasiekimai ir įvykiai.

PLAČIAU

Studijų naujienos

Filologijos fakulteto studentams skirta informacija.

PLAČIAU

Projektinė veikla

Fakultete vykdoma mokslinė veikla ir įgyvendinama projektai.

PLAČIAU

Dažniausiai užduodami klausimai apie Erasmus+ studijas

Studijų sustabdymas, nutraukimas ir atnaujinimas

Studentui (klausytojui) dėl svarbių priežasčių laikinai negalinčiam tęsti studijų akademinio kamieninio padalinio vadovas gali leisti ne ilgiau kaip vieneriems metams sustabdyti studijas.

Studentui (klausytojui), laikinai negalinčiam tęsti studijų dėl asmeninių priežasčių, ligos, nėštumo ar kūdikio priežiūros ir pateikusiam tai įrodančius dokumentus (ligos bei nėštumo ar kūdikio priežiūros atveju), suteikiamos akademinės atostogos. Dėl asmeninių priežasčių akademinės atostogos suteikiamos vieniems metams ir vieną kartą per studijų laikotarpį, dėl ligos akademinės atostogos suteikiamos iki dvejų metų, dėl nėštumo ir kūdikio priežiūros – įstatymų numatytam laikui, bet ne ilgiau kaip trejiems metams. Akademines atostogas suteikia akademinio kamieninio padalinio vadovas. Akademinių atostogų trukmė skaičiuojama nuo prašymo pateikimo datos.

Studijos gali būti nutraukiamos pačiam studentui (klausytojui) prašant, studentą pašalinus iš Universiteto, kai studentas keičia studijų programą ir kitais atvejais.

 

Akademinės atostogos dėl asmeninių priežasčių, studijų stabdymas

Pritarta VU FilF Tarybos posėdyje 2019–12–13 d.

1. Jeigu akademinių atostogų dėl asmeninių priežasčių išeinama arba studijos sustabdomos iki galutinių pasiekimų vertinimo laikotarpio (sesijos) pradžios, grįžus studijos tęsiamos nuo semestro, į kurį grįžtama, pradžios. Be papildomo mokesčio už visus dalykus galima atsiskaityti du kartus.*

2. Jeigu akademinių atostogų dėl asmeninių priežasčių išeinama arba studijos sustabdomos sesijos metu, grįžus:

      2.1. be papildomo mokesčio studijuojami tik tie dalykai, kurių atsiskaitymai buvo numatyti po išėjimo į akademines atostogas datos.

      2.2. Už dalykus, už kuriuos sesijos metu buvo gauti neigiami įvertinimai, be papildomo mokesčio galima atsiskaityti 1 kartą.**

   2.3 Jeigu akademinių atostogų dėl asmeninių priežasčių išeinama arba studijos sustabdomos pasibaigus sesijai, tačiau neprasidėjus perlaikymų laikotarpiui, grįžus į studijas 1 kartą galima atsiskaityti už dalyką be papildomo mokesčio.**

   2.4. Jeigu akademinių atostogų dėl asmeninių priežasčių išeinama arba studijos sustabdomos pasibaigus perlaikymų laikotarpiui ir perlaikymuose nedalyvaujama be pateisinamos priežasties, grįžus už skolą / akademinę skolą galima atsiskaityti tik dalyką kartojant arba, dėstytojui sutikus, laikant eksternu.

* 1. kaupiamasis vertinimas ir galutinis atsiskaitymas; 2. perlaikymas.

** kaupiamasis vertinimas ir galutinis atsiskaitymas laikomas perlaikymu, studijuojančiajam(-ajai) fiksuojamas kaip antrasis laikymas.

 

Studentai, nesantys akademinėse atostogose ar susistabdę studijas, ir turintys daugiau nei 15 kreditų skolų ir / ar akademinių skolų, yra šalinami iš Universiteto už nepažangumą pagal Studijų nuostatų 39 punktą.

SVARBU: Šie principai netaikomi, jei akademinės atostogos studentui suteikiamos dėl ligos / nėštumo / vaiko priežiūros.

Daugiau informacijos apie studijų stabdymą, nutraukimą ir atnaujinimą > 

Studijų pasiekimų vertinimas, skolos / akademinės skolos

 Dėl neatvykimo į egzaminą dėl svarbios priežasties

Dėl svarbių priežasčių negalint dalyvauti galutiniame studijų pasiekimo vertinime, pagal Vilniaus universiteto Studijų nuostatų 53, 55 punktus, studentas(ė) el. paštu informuoja Studijų skyrių apie nedalyvavimą egzamine bei kada planuoja pateikti nedalyvavimą pateisinančius dokumentus*. 

*Ligos atveju, gydymo įstaiga, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos siūlymu, studentui prašant turėtų išduoti 027 / a arba 046 / a formos dokumentus. 

 

Dėl dalyko kartojimo, laikymo eksternu, dalyko pakeitimo kitu

Per perlaikymų laikotarpį gavus neigiamą įvertinimą už studijų dalyką, pagal VU studijų nuostatų 61 punktą:

Pasibaigus galutinio studijų pasiekimų vertinimo perlaikymo terminui ne daugiau kaip 15 studijų kreditų apimties skolų ir (arba) akademinių skolų turintis studentas, norintis tęsti studijas, turi kreiptis į kamieninio akademinio padalinio vadovą su prašymu leisti pakartoti atitinkamų studijų dalykų (modulių) ar modulių dalių studijas, perlaikyti dalyką (modulį) eksternu po savarankiško kartojimo arba pakeisti dalyką (modulį) kitu ir tęsti studijų programos vykdymą.

gali būti siūlomi šie variantai:

1. Dalyko kartojimas

     1.1. visą semestrą lankomi dalyko užsiėmimai ir dalyvaujama tarpiniuose atsiskaitymuose

     1.2. mokama visa studijų dalyko kaina pagal jo apimtį kreditais;

2. Laikymas eksternu 

     2.1. dalyko užsiėmimai nėra lankomi, galutiniam atsiskaitymui ruošiamasi savarankiškai

     2.2. mokama 25 % studijų dalyko kainos

     2.3. Privaloma gauti rašytinį ar elektroninį dėstytojo(s) sutikimą

     2.4 atsiskaityti už dalyką eksternu galima:

          2.4.1. jei semestro metu buvo lankyti užsiėmimai ir dalyvauta tarpiniuose atsiskaitymuose arba

          2.4.2. jei dalykas jau buvo kartotas.

 

Dalyko pakeitimas kitu (išskyrus privalomuosius dalykus ir semestrinius rašto darbus)

  1. Per perlaikymų laikotarpį gavus neigiamą įvertinimą už PD ar BUS dalyką, galima teikti prašymą papildomai pasirinkti PD ar BUS dalyką.
  2. Pasirinktas PD ar BUS dalykas be papildomo mokesčio studijuojamas vieną kartą. Už jį neatsiskaičius, vieną iš neišlaikytų dalykų reikia kartoti arba laikyti eksternu.
  3. Išlaikius pasirinktą PD ar BUS dalyką, prašome susisiekti su studijų skyriumi, kad panaikintumėme seno dalyko skolą.

 

Studentai norintys kartoti dalykus arba laikyti juos eksternu turi pateikti atitinkamą prašymą prisijungę prie savo informacinės sistemos paskyros. 

SVARBU: prašymai kartoti dalyką priimami pirmąjį semestro mėnesį (rudens sem. iki rugsėjo 30 d. pavasario sem. iki vasario 28 d.). Vėliau tokie prašymai netvirtinami.

Prašymą laikyti dalyką eksternu galima teikti einamajam arba artimiausiam būsimam semestrui.

 

N.B. Išėjus akademinių atostogų dėl asmeninių priežasčių arba susistabdžius studijas, atsiskaityti už dalykus galima sudarant klausytojo sutartį.

 

Dėl kreditų trūkumo grįžus po dalinių studijų

Studentai, kurie po dalinių studijų grįžta su kreditų trūkumu, trūkumą pašalinti turi VU nustatyta tvarka.

  • Jei trūksta mažiau nei 15 kr. – grįžus galite toliau sėkmingai tęsti studijas VU, tačiau reikėtų užsiregistruoti į daugiau dalykų, nei numatyta studijų programos plane, jog šis trūkumas būtų išlygintas.
  • Jei trūksta daugiau nei 15 kr. – grįžus turite pateikti prašymą dėl studijų sustabdymo. Sustabdžius studijas reikia susidaryti laisvojo klausytojo sutartis ir pasirinkti studijuoti tiek dalykų, kiek reikia, jog kreditų trūkumą sumažintumėte bent iki 15 kr. Po studijų stabdymo galite toliau tęsti studijas. 

 

Egzaminų laikymas trečią kartą baigiamojo kurso studentams

  1. Bakalauro studijų baigiamojo kurso studentams, turintiems skolų ar akademinių skolų iš ankstesnių semestrų, paskutiniame studijų semestre iki baigiamųjų darbų įteikimo termino, pagal Studijų nuostatų 63 punktą, leidžiama 1 kartą atsiskaityti už dalyko skolą / akademinę skolą nemokamai tuo atveju, jeigu iš I-VI semestro turimas skolas buvo bandoma likviduoti dalyką kartojant arba laikant eksternu. Jeigu skolos nebuvo bandoma likviduoti iki paskutinio studijų semestro, studentas(ė) turi mokėti už dalyko laikymą eksternu.
  2. Jeigu skola yra iš VII studijų semestro, studentui suteikiama teisė 1 kartą dalyką nemokamai laikyti eksternu.
  3. Egzaminų laikymas trečią kartą baigiamojo kurso studentams numatomas 2024 m. balandžio 15 iki 29 dienos.

 

  1. Magistro studijų baigiamojo kurso studentams, turintiems skolų ar akademinių skolų iš ankstesnių semestrų, paskutiniame studijų semestre iki baigiamųjų darbų įteikimo termino, pagal Studijų nuostatų 63 punktą, leidžiama 1 kartą atsiskaityti už dalyko skolą / akademinę skolą nemokamai tuo atveju, jeigu iš I-II semestro turimas skolas buvo bandoma likviduoti dalyką kartojant arba laikant eksternu. Jeigu skolos nebuvo bandoma likviduoti iki paskutinio studijų semestro, studentas(ė) turi mokėti už dalyko laikymą eksternu.
  2. Jeigu skola yra iš III studijų semestro, studentui suteikiama teisė 1 kartą dalyką nemokamai laikyti eksternu.
  3. Egzaminų laikymas trečią kartą baigiamojo kurso studentams numatomas nuo 2024 m. balandžio 15 iki 29 dienos.

 

Dėl galutinio studijų pasiekimų vertinimo vasarą vykstantiems į stažuotes, dalyvaujantiems tarptautinėse programose ir pan.

Vilniaus universiteto Filologijos fakultete išankstinis galutinis studijų pasiekimų vertinimas nevykdomas. Studentai, vykstantys į stažuotes ar tarptautines programas, prieš išvykdami laiko egzaminus, kurie numatyti iki kelionės pradžios. Egzaminai, kurie vyks studentui jau išvykus, gali būti atidedami iki rugsėjo 30 dienos.

Prieš išvykdami studentai privalo susitarti su dėstytoju(-ais) dėl egzamino(-ų) datų rugsėjį ir per informacinę sistemą is.vu.lt užpildyti laisvos formos prašymą dėl egzaminų atidėjimo pateikdami išvykimo ir grįžimo datą įrodančius kelionės dokumentus.

Tokie prašymai dėl egzaminų atidėjimo priimami nuo balandžio 1 iki gegužės 15 d.

Pasirenkamieji (PD), atvirieji ir BUS dalykai

Individualus studijų planas

2-4 kurso bakalauro pakopos studentai ir magistro pakopos studentai gali vietoj programoje numatytų pasirenkamųjų dalykų rinktis dalykus iš kitų studijų programų. Tam reikia užpildyti prašymą dėl individualaus studijų plano per informacinę sistemą.

Su individualiu studijų planu galima rinktis dalykus, siūlomus ir kituose fakultetuose, jei į dalyką jus sutinka priimti dėstantis dėstytojas. 

 

Dalykų pasirinkimas kituose VU fakultetuose 

Renkantis dalykus VU CHGF, pirmiausiai reikia kreiptis į VU CHGF studijų skyrių el. paštu , tada kreiptis į dėstytoją dėl leidimo studijuoti jo dėstomą dalyką.

Renkantis dalykus VU EVAF, pirmiausiai reikia kreiptis į VU EVAF studijų skyrių el. paštu , tada kreiptis į dėstytoją dėl leidimo studijuoti jo dėstomą dalyką. 

Renkantis dalykus VU FsF, reikia užpildyti prašymą dėl individualaus studijų plano per is.vu.lt (dėstytojo ir VU FsF studijų skyriaus sutikimo nereikia). VU FsF siūlomų atvirųjų dalykų sąrašas čia.

Renkantis dalykus VU IF, reikia užpildyti prašymą dėl individualaus studijų plano per is.vu.lt (dėstytojo ir VU IF studijų skyriaus sutikimo nereikia). VU IF siūlomų atvirųjų dalykų sąrašas čia.

Renkantis dalykus VU KnF, reikia gauti dalyką dėstančio dėstytojo sutikimą ir apie tai, kad norite rinktis dalyką, informuoti VU KnF studijų skyrių adresu

Renkantis dalykus VU MIF, reikia gauti dalyką dėstančio dėstytojo sutikimą ir apie tai, kad norite rinktis dalyką, informuoti VU MIF studijų skyrių adresu

Renkantis dalykus VU VM, pirmiausiai reikia kreiptis į VU VM studijų skyrių el. paštu 

Teikiant individualų studijų planą per is.vu.lt, reikia prisegti ir dėstytojo, ir to fakulteto, kuriame renkatės dalyką, sutikimus. 

 

Pritarta VU FilF Studijų kolegijos posėdyje 2022–02–11 d.

Studentai negali rinktis dalykų kituose fakultetuose 8 BA semestre ir 4 MA semestre.

 

Filologijos fakultete siūlomi atvirieji dalykai

Skelbiame VU Filologijos fakultete 2023 / 2024 m. m. pavasario semestre BA ir MA studentams siūlomų Atvirų studijų dalykų sąrašą. Šiuos dalykus galima rinktis pagal individualųjį studijų planą vietoje studijų programoje numatytų pasirenkamųjų dalykų.

 

1. Į dalykus, kuriuose vietų skaičius neribojamas, galima registruotis be dėstytojo(s) sutikimo. Užtenka pateikti individualų studijų planą per informacinę sistemą.

2. Į dalykus, kuriuose nurodytas vietų skaičius, individualius studijų planus be dėstytojo sutikimo galima teikti tol, kol yra laisvų vietų. Jeigu visos vietos užimtos (jau užsiregistravo nurodytas studentų skaičius), į dalyką studentai ir studentės priimami tik su dėstytojo(s) sutikimu el. forma (priedus galima prisegti tik .pdf formatu). 

3. Užpildyti prašymą dėl individualaus studijų plano per IS VU (skiltyje ePrašymai) (žr. paveikslėlius žemiau). Prašyme nurodyti šiuos duomenis: Dalyko pavadinimas, dalyko dėstytojo vardas pavardė, studijų programa, su kuria dalykas bus klausomas, bei tos studijų programos semestras, kuriame pasirenkamas dalykas yra dėstomas – visa informacija pateikiama atvirų dalykų sąraše.

4. Prašymus galima pildyti gruodžio 1–7 dienomis ir per pirmas dvi naujo semestro savaites.

5. Prasidėjus naujam semestrui, patikrinkite, ar jūsų pasirinktas dalyko tvarkaraštis yra suderinamas su Jūsų pagrindinių studijų programos tvarkaraščiu, ir jeigu norėsite koreguoti pavasario semestro pabaigoje sudarytą planą arba sudaryti naują, per pirmas dvi naujo semestro savaites susisiekite el. paštu .

 

2023 / 2024 m. m. pavasario semestro atvirų dalykų sąrašas > 

 

Atviri d 1 Atviri d 2 

*Jeigu kyla klausimų dėl konkrečių dalykų ar aprašų, kreipkitės į tos programos, kurioje yra vykdomas dalykas, pirmininką arba dalyko dėstytoją. Apie pasirinkimus galite pasikonsultuoti ir Studijų skyriuje:

SVARBU: Jei renkatės dalyką iš šio sąrašo vietoj savo programoje numatyto dalyko, būtinai išsiregistruokite iš anksčiau pasirinkto dalyko VU IS. 

 

BUS dalykai

 

Taip pat pagal individualųjį planą galite rinktis dalykus iš BUS (bendrųjų universitetinių studijų) modulių sąrašo. Norėdami pasirinkti kurį nors BUS modulį pagal individualųjį studijų planą vietoj savo programoje numatyto dalyko, turite:

1. Kelios dienos prieš prasidedant registracijai arba jai vykstant susisiekti su FilF studijų skyriumi () ir paprašyti individualaus BUS kreditų plano (nurodyti, kiek dalykų rinksitės). Per registraciją užsiregistruoti į dalyką per IS VU.

2. Jeigu norimame BUS per IS VU registraciją nebėra vietos, susisiekite su dalyką dėstančiu dėstytoju ir gaukite sutikimą prisijungti prie dalyko. Su sutikimu reikia kreiptis į tą fakultetą, kuris vykdo šį BUS.

SVARBU! Jeigu neišnaudojate BUS kreditų šį semestrą (neužsiregistruojate), praneškite (), reikės juos anuliuoti, kitaip sistemoje degs skola.

 

Visą VU bendrųjų universitetinių studijų (BUS) dalykų sąrašą rasite čia

 

 

Kreditų perviršis

Pritarta VU FilF Tarybos posėdyje 2019–12–13 d.

Studentai per visą studijų laikotarpį gali turėti 15 ECTS kreditų perviršį (už šį perviršį studentui mokėti nereikia). Norint studijuoti daugiau nei 15 papildomų ECTS kreditų, sudaroma laisvojo klausytojo sutartis (kreiptis į studijų skyrių).

 

Daugiau informacijos apie pasirenkamuosius ir laisvuosius dalykus > 

Studijų nutraukimas

Pradedant studijuoti, kiekvienas studentas pasirašo studijų sutartį (teisinį dokumentą). Ją nutraukti taip pat reikia oficialiu būdu. Net jeigu pasirašius studijų sutartį nebus lankomos paskaitos ir egzaminai, tai nereiškia, kad studentas nutraukė studijas savo noru. Nutraukti studijas savo noru – tai įteikti aukštajai mokyklai fiziškai pasirašytą prašymą. 

 

 

Baigiamieji darbai

 

 

Bakalauro, magistro studijų baigiamųjų darbų, jų santraukų pateikimo elektroninėje informacinėje sistemoje (VUSIS) tvarka

Studentai tvarkingus baigiamuosius darbus (su santraukomis ir raktiniais žodžiais lietuvių ir anglų kalbomis) į sistemą turi įkelti ir gynimų komisijos sekretoriui el. paštu nusiųsti iki 2024 m. gegužės 27 d. 23:59 val.

 

Baigiamasis darbas pateikiamas TIK skaitmeniniu formatu: 

  • 1. Darbą ir jo metaduomenis (santrauką ir raktinius žodžius lietuvių ir anglų kalbomis) studentas įkelia į VU studijų informacinę sistemą (VUSIS), pažymėdamas sistemoje, kad tvirtina sąžiningumo garantiją, ir nustatydamas embargo laikotarpį. (SVARBU: failo pavadinimas turi būti parašytas lotyniškais rašmenimis, sistema kirilicos nepriima.) Instrukcija, kaip įkelti baigiamuosius darbus į sistemą.
  • 2. Darbo skaitmeninius variantus (PDF ir DOC arba DOCX formatais) studentas iš savo VU suteiktos el. pašto dėžutės siunčia Baigiamųjų darbų gynimo komisijos sekretoriui VU el. pašto adresu, laiške įrašydamas šį tekstą: 

Aš, vardas ir pavardė, 

1. garantuoju, kad mano baigiamasis darbas yra parengtas sąžiningai ir savarankiškai, kitų asmenų indėlio į parengtą darbą nėra. Jokių neteisėtų mokėjimų už šį darbą niekam nesu mokėjęs. Darbe tiesiogiai ar netiesiogiai cituojama literatūra ir kiti šaltiniai yra nurodyti literatūros ir šaltinių sąrašuose;

2. patvirtinu, kad baigiamasis darbas su visais metaduomenimis yra pateiktas Vilniaus universiteto studijų informacinėje sistemoje

 

Baigiamasis darbas privalo turėti santraukas lietuvių ir anglų kalbomis. Santraukoje reikalinga nurodyti baigiamojo darbo objektą, tyrimo problemą, tikslus, uždavinius, tiriamuosius klausimus ir hipotezes bei svarbiausias išvadas ir įvertinti darbo reikšmę.

SVARBU! Santraukas ir raktinius žodžius į VU IS studijuojantieji privalo įvesti ir lietuvių, ir anglų kalbomis.

 

  1. Darbo vadovas apie leidimą / neleidimą ginti darbą informuoja studentą ir SPK pirmininką ir baigiamųjų darbų gynimo komisijos sekretorių VU el. paštu iki gegužės 29 d. 12 val. Studentas, nesutinkantis su darbo vadovo sprendimu neleisti ginti darbą, gali kreiptis į Baigiamųjų darbų gynimo komisiją.
  2. SPK užfiksuoja protokole, kurie studentai nepateikė baigiamųjų darbų ir kurie darbai pripažinti negintinais, paskiria recenzentus ir protokolą pateikia dekanato studijų koordinatorėms el. pašto adresu iki gegužės 29 d. 17 val.
  3. Ne vėliau kaip parą iki baigiamųjų darbų gynimo komisijos posėdžio, kuriame bus ginamas studento darbas, recenzentas VU el. paštu siunčia studentui ir baigiamųjų darbų gynimo komisijos sekretoriui recenziją, kurioje yra įvardytos darbo stiprybės (teigiamai vertintini aspektai) ir silpnybės (neigiamai vertintini aspektai).

 

Studentai, kurie laiku pateikė baigiamuosius darbus, tačiau darbo gynime nedalyvauja arba darbo neapsigina, yra šalinami iš Universiteto dėl nepažangumo pagal VU studijuojančiųjų rašto darbų rengimo, gynimo ir kaupimo nuostatų 4.16. punktą:

4.16. Studijuojantysis, numatytu laiku negynęs arba neapgynęs Baigiamojo darbo, šalinamas iš Universiteto dėl nepažangumo.

Darbus pateikę studentai, kuriems darbų gintis neleista arba gynimuose dalyvauti negali, gal pasiimti akademines atostogas arba susistabdyti studijas, tačiau tai turi padaryti iki darbo gynimo dienos. 

Studentai, kurie baigiamojo darbo laiku nepateikė, ir darbo pateikimo dieną nėra akademinėse atostogose ar susistabdę studijas, yra šalinami iš universiteto. 

 

Svarbu atkreipti dėmesį į kitus su baigiamaisiais darbais susijusius punktus: 

4.17. Antrą kartą ginti Baigiamąjį darbą leidžiama atnaujinus studijas, ne anksčiau kaip kitą studijų semestrą, o tuo atveju, jeigu Padalinyje kitą studijų semestrą Baigiamųjų darbų gynimas nėra numatytas, – kitais studijų metais. 

4.18. Antrą kartą neapgynus ta pačia tema parengto Baigiamojo darbo, Baigiamasis darbas rengiamas kita tema.

Praktika

Jei bendraujant su praktikos institucija kiltų problemų dėl praktikos atlikimo, praneškite apie tai Studijų skyriui adresu

Praktikos eiga

 

 Gruodžio mėn. vykstančios dalykų registracijos metu studentas (-ė) pasirenka vieną iš studijų programoje siūlomų praktikos rūšių (tai gali būti pedagoginė, vertimo, redagavimo, mokslinė (dialektologinė, tekstynų lingvistikos ir kt.), tarpkultūrinė, tekstų kūrimo praktika. Žr. praktikų rūšių aprašymus skiltyje Praktikos užduotys ir reikalavimai). Rinktis galima tik tą praktikos rūšį, kuriai priskirtas dėstytojas (-a) – praktikos vadovas (-ė) Universitete. 

Praktikai registruotis turi Anglų filologijos, Anglų ir kitos užsienio kalbos, Ispanų filologijos, Italų filologijos, Lietuvių filologijos, Prancūzų filologijos, Rusų filologijos, Vokiečių filologijos studentai.

Klasikinės (lotynų ir senovės graikų) filologijos, Lenkų filologijos, Skandinavistikos ir Vertimo studijų programų studentams registruotis praktikai nereikia, kadangi ji numatyta studijų plane kaip privalomasis dalykas. 

Vasario–kovo mėn. studentas (-ė) dalyvauja savo pasirinktos praktikos krypties seminaruose (ir / ar paskaitose, konsultacijose), vykstančiuose fakultete. 

Iki kovo 10 d. studentas (-ė) susiranda praktikos atlikimo organizaciją (instituciją) ir ją suderina su praktikos vadovu (-e) Universitete. Praktikos atlikimo vietos studentas (-ė) ieško savarankiškai, jei reikia, padedant praktikos vadovui (-ei) Universitete. 

Iki kovo 31 d. pasirašoma trišalė praktinio mokymo sutartis, kurią studentui (-ei) sudaro Studijų skyrius. 

 

Informacija apie sutarties sudarymą: 

1. Studentas (-ė) turi užpildyti DUOMENŲ PRAKTIKOS SUTARČIAI formą ir ją išsiųsti Studijų skyriui adresu . Parengta sutartis / informacija apie pasirašymą siunčiama į VU suteiktą studentišką el. pašto adresą. 

2. Sutartį galima sudaryti vienu iš šių būdų (pasirenkama pildant duomenų praktikos sutarčiai formą): 

  • Pasirašant fizinę (popierinę) sutartį trimis egzemplioriais (po vieną kiekvienai praktikos šaliai). Parengtus ir atspausdintus sutarties egzempliorius galima atsiimti Studijų skyriuje. Pasirašymo eiga: 1) pasirašo studentas (-ė); 2) pasirašo priimančiosios organizacijos vadovas; 3) studentas (-ė) parneša sutarties egzempliorius į Studijų skyrių, tada juos pasirašo Vilniaus universitetas, atstovaujamas Filologijos fakulteto Dekano. 

  • Šalims el. paštu apsikeičiant pasirašytomis ir skenuotomis sutarties kopijomis PDF formatu. Pasirašymo eiga: 1) pasirašo studentas (-ė); 2) pasirašo priimančiosios organizacijos vadovas; 3) skenuotą sutartį su šių dviejų šalių parašais studentas (-ė) siunčia el. paštu . Tada juos pasirašo Vilniaus universitetas, atstovaujamas Filologijos fakulteto Dekano.  

  • Pasirašant sutartį mobiliuoju (elektroniniu parašu), tačiau tik tuo atveju, jei tokiu būdu pasirašyti gali VISOS ŠALYS. Pasirašymo eiga: 1) pasirašo studentas (-ė) (į studentišką el. paštą siunčiama nuoroda į elektroninį pasirašymą); 2) pasirašo priimančiosios organizacijos vadovas; 3) pasirašo Vilniaus universitetas, atstovaujamas Filologijos fakulteto Dekano.  

3.  Visoms trims šalims pasirašius sutartį, vieną egzempliorių studentas (-ė) turi perduoti priimančiajai organizacijai (išskyrus pasirašant mobiliuoju parašu). 

 

Balandžio mėn. ir pirmas dvi gegužės mėn. savaites vyksta praktinis mokymas priimančiojoje organizacijoje, praktikos vadovas Universitete teikia studentams konsultacijas iškilusiais klausimais, rengiama praktikos dokumentacija (ataskaita, užduotys, atsiliepimas ir kt., žr. Praktikos užduotys ir reikalavimai žemiau). 

 

Iki gegužės 15 d. studentas (-ė) privalo atsiskaityti už atliktą praktiką, įvertinimui pateikdamas Universiteto praktikos vadovui parengtą praktikos dokumentaciją. Laiku neatsiskaitęs (-čiusi) už praktiką studentas (-ė) negalės ginti baigiamojo darbo. 

 

Išankstinės praktikos atlikimas 

Studentas (-ė) gali atlikti profesinę studijų praktiką įmonėje ar įstaigoje prieš 8 semestrą, bet ne anksčiau, nei po III studijų kurso (t. y. turi būti baigęs (-usi) 6 studijų semestrą).  

Norintis (-i) atlikti išankstinę praktiką studentas (-ė) turi: 

  • Pateikti motyvuotą prašymą dėl išankstinės praktikos Universiteto praktikos vadovui (-ei), koordinuojančiam (-ai) pasirinktos rūšies praktiką, ir su juo / ja suderinti praktikos užduotis, atsiskaitymo reikalavimus bei terminus. Kas yra norimos praktikos rūšies vadovas (-ė), galima sužinoti kreipiantis į savo SPK. Studento (-ės) prašymui dėl išankstinės praktikos atlikimo turi pritarti Universiteto praktikos vadovas (-ė) ir SPK pirmininkas (-ė).

  • Praktikos vadovo (-ės) bei SPK pirmininko (-ės) sutikimą kartu su Duomenų praktikos sutarčiai forma siųsti Studijų skyriui paštu . Informaciją apie sutarties sudarymą žr. aukščiau.

Atlikęs (-usi) išankstinę praktiką studentas 8 semestro metu privalo lankyti mokomuosius seminarus ir paskaitas, kurių įvertinimai įeina į praktikos kaupiamąjį pažymį, ir už juos atsiskaityti Universiteto praktikos vadovui (-ei). 

Praktikos užduotys ir reikalavimai

Konkrečius profesinės praktikos reikalavimus (apimtis, pamokų skaičių ir pan.) studentams pateiks praktikų vadovai per mokomąją praktiką.

Profesinei praktikai iš viso numatyta 400 valandų.

Visose programose, išskyrus Anglų ir kita užsienio kalba, 8 semestro profesinės praktikos valandos pasiskirsto taip:

  • 64 valandos skirtos praktikos seminarams universitete,
  • 120 valandų skirtos praktikai įstaigoje / įmonėje,
  • 16 valandų skirtos konsultacijoms,
  • 200 valandų skirtos savarankiškam studento darbui. 

Anglų ir kita užsienio kalba studijų programoje 8 semestro profesinės praktikos valandos pasiskirsto taip:

  • 240 valandų skirtos praktikai įstaigoje / įmonėje,
  • 24 valandos skirtos konsultacijoms,
  • 136 valandos skirstos savarankiškam studento darbui.

Daugiau informacijos apie valandų pasiskirstymą galite rasti čia.

  

Praktikos dokumentai

Duomenų praktikos sutarčiai forma – pildo studentė (-as)

Praktikos ataskaita (pedagoginė praktika) – pildo studentė (-as)

Praktikos ataskaitos (kitos praktikos) – pildo studentė (-as) 

Atsiliepimas apie praktikantės (-o) veiklą – pildo praktikos vadovė (-as) institucijoje

 

Daugiau informacijos apie praktiką rasite čia.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos