Sidebar

„Baltistikos miniatiūros"

Filologijos fakulteto paskaitų ciklas apie baltų kalbas ir kultūras, Lietuvos žydų, totorių ir kitų tautų raštiją bei dar daugiau. Kviečiame žiūrėti ir prenumeruoti!

„Kalba kalba“

Filologijos fakulteto tinklalaidė, kurioje diskutuojama aktualiomis kalbos, literatūros ir kultūros temomis. Kviečiame klausytis!

Bendros naujienos

Filologijos fakulteto bendruomenės naujienos, pasiekimai ir įvykiai.

PLAČIAU

Studijų naujienos

Filologijos fakulteto studentams skirta informacija.

PLAČIAU

Projektinė veikla

Fakultete vykdoma mokslinė veikla ir įgyvendinama projektai.

PLAČIAU

Mokytojams

Neformalusis švietimas

Neformalusis švietimas – tai studijos pagal įvairias kvalifikacijos tobulinimo programas bei programas, skirtas įgyti papildomų kompetencijų. Klausytojams, baigusiems šias programas, išduodamas nustatyto pavyzdžio pažymėjimas. Vilniaus universitetas siūlo lankstų ir kiekvienam prieinamą neformalųjį švietimą:

  • Asmenims, turintiems kitos krypties aukštąjį universitetinį arba tos pačios krypties koleginį išsilavinimą ir norintiems stoti į VU vykdomas atitinkamos krypties magistrantūros studijų programas, siūlomos papildomosios studijos.
  • Kitos Universitete siūlomos galimybės yra skirtos kvalifikacijai tobulinti arba keisti, papildyti jau įgytą išsilavinimą arba kreditams pagal atskirai pasirenkamus studijų dalykus (modulius) kaupti. 

Galima studijuoti pagal jau parengtas neformaliojo švietimo programas arba jos gali būti sudaromos pagal poreikį. Studijos gali būti organizuojamos darbo dienos metu, vakarais, savaitgaliais ar kitu klausytojams patogiu lauku. Į neformaliojo švietimo programas gali būti priimami visi pageidaujantys asmenys, atitinkantys nustatytus reikalavimus. 

 

 

Daugiau informacijos:

Atsiliepimai apie studijas Filologijos fakultete

EDGARAS BAUMILA, FilF, Lietuvių filologija

Jau ketvirtus metus Vilniaus universitete Filologijos fakultete studijuoju lietuvių filologiją. Daugelis žmonių vis dar klausia, kodėl pasirinkau šią specialybę, nejau noriu apriboti savo ateitį tik pedagogine veikla. Atsakydamas visada pirmiausia pasakau, jog lietuvių filologija ir apskritai filologijos studijos suteikia ne specialybę, o išsilavinimą. Būtent todėl aš šią humanitarinių mokslų kryptį ir pasirinkau.

Filologijos mokslo spektras yra pakankamai platus. Visų pirma tai analitinis mokslas, su grynąja pedagogika turintis labai mažai bendro, nebent pavienius kursus. Labiausiai susikoncentruojama į pačią kalbą – kokiu principu ji veikia, kokiomis taisyklėmis remiantis ją reikėtų vartoti, koks yra jos santykis su visuomene ir t. t. Taip pat šios studijos pasiūlo galimybę išmokti naujų užsienio kalbų, pvz., ispanų, prancūzų, italų ar skandinavų kalbas. Be abejonės pasikeičia požiūris į literatūrą. Knygos tampa ne vien atsipalaidavimo priemone, tačiau ir tiesioginiu „laidininku“, kuris padeda ugdyti mąstymą, logiką.

Kalbėdamas apie perspektyvą norėčiau pacituoti vieną mūsų fakulteto dekano doc. dr. Antano Smetonos mintį, kurią jis buvo ištaręs mano kartai dar pirmakursių stovykloje: „Nėra neperspektyvių specialybių, yra tik neperspektyvūs žmonės“. Po šių ketverių metų, vis dar drąsiai galiu pritarti šiai minčiai. Studijos Universitete – tai savarankiškas darbas, tad kiek pastangų įdėsi, tokius ir rezultatus turėsi.

 

PAULIUS GARBAČIAUSKAS, VU Klasikinės filologijos katedros asistentas ir doktorantas, laisvai samdomas leidyklos "Aidai" vertėjas ir redaktorius, Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos valdybos narys

Pati pirmoji asociacija, pagalvojus apie fakultetą – tai namai. Ne tie, kur miegi ir valgai, bet kur ateini gyventi. Truputį baugūs, kažkuo aristokratiški, tikrai didesni už tave, bet visada atviri ir jaukūs.

Nesu tikras dėl savo sėkmės, bet jei tokios yra, tai studijos Universitete prisidėjo visiškai ir tiesiogiai – dabar iš esmės veikiu tai, ką studijavau.
Į klausimą, kodėl, mano nuomone, verta studijuoti Vilniaus universitete, atsakyčiau klausimu: o nejaugi jūs manote, kad Lietuvoje yra dar bent vienas panašus universitetas, kuriame būtų verta studijuoti?

 

PAULIUS BAUMILA, FilF, prancūzų filologija, II k.
Esu humanitaras ir užsienio kalbų bei kultūrų pažinimas mane nuolat traukė. Taip pat mokytis kalbų visada sekėsi labai gerai. Taigi, įstojau ten, kur ir troškau. Studijų principas yra gana paprastas – daug dėmesio skiriama pačios kalbos mokėjimui. Kalbinių įgūdžių tobulinimas, žodyno turtinimas bei kalbos pagrindai iš esmės. Tačiau filologija tuo neapsiriboja. Be viso to, yra galybė svarbių, reikalingų ir įdomių bendrų filologinių dalykų, tokių kaip antai įvadas į skirtingų epochų literatūrą, kalbotyra, nuodugni pažintis su literatūros teorija, ką jau kalbėti apie galimybę privalomai pasirinkti antrąją užsienio kalbą, kt. Mano nuomone, šios studijos yra įdomios tuo, kad, studijuodami užsienio kalbą, lygia greta esame supažindinami su to krašto, regiono kultūra. Bendruoju požiūriu, filologai mokosi pažinti pasaulį, žmogų, jo mąstyseną, vaidmenį visuomenėje, santykį su ja. Studijos Filologijos fakultete yra gan specifinės vien jau tuo, kad yra pakankamai lanksčios – tai nėra vien mechaniškas teorijos kalimas, šiam mokslui reikia daug savarankiško darbo. Siekiant tobulai išmokti kalbą, vien paskaitose pateikiamos medžiagos neužtenka. Tyrinėti ir domėtis studijuojama kalba būtina ir už universiteto ribų. Vadinasi, filologijai reikia tvirtos motyvacijos. Manau, kad renkantis filologo specialybę būtina įvertinti savo gebėjimus, vien noro nepakanka. Norėti mokėti kalbą ir ją studijuoti, nuoširdžiai gilinti ir plėsti savo žinias yra du skirtingi dalykai. Filologijos studijoms reikia atsidavimo.


VERONIKA VASILJEVA, FilF, prancūzų filologija, IV kursas

Prancūzų filologiją pasirinkau todėl, kad visuomet žavėjausi šios šalies kultūra, prancūzų meile gyvenimui ir mokėjimu kasdienybę paversti švente. Pasirinkau spontaniškai, nemąstydama apie karjeros galimybes. Dabar save galėčiau kaltinti lengvabūdiškumu, tačiau... nematau reikalo. Ketveri metai, praleisti senuosiuose VU rūmuose, man suteikė daug. Žinoma, visų pirma įvaldžiau prancūzų kalbą. Tačiau tai nebuvo pagrindinis tikslas - siekiau plataus humanitarinio išsilavinimo, galimybės pažinti kitą šalį. Nemažą programos dalį sudaro lingvistiniai dalykai, tačiau ERASMUS programos dėka pusmetį praleidau Prancūzijoje, šis laikas suteikė galimybę įsilieti į prancūzų bendruomenę, pajausti šalies dvasią, žmonių mentalitetą ir... sukėlė norą ten sugrįžti. Tuos, kurie neplanuoja savo gyvenimo padieniui, kurie žavisi prancūzų kalba, literatūra ir pačia Prancūzija, šios studijos įkvėps.

LINA PACINO, FilF, lietuvių filologija ir užsienio (lenkų) kalba, II kursas)
Pasirinkau Lietuvių filologiją ir lenkų kalbą dėl to, kad Lietuvoje dabar itin trūksta specialistų, kurie puikiai mokėtų ir lietuvių, ir lenkų kalbas. Manau, kad šie dalykai atveria plačias darbo perspektyvas Lietuvoje, taip pat bendradarbiaujant su Lenkija. Ši studijų programa įdomi tuo, kad turime galimybę išvykti semestro studijų į Lenkiją. Labai džiaugiuosi dėl savo pasirinkimo, nes baigusi studijas turėsiu dvigubą specialybę, ir mano galimybės rasti darbą padidės dukart.
GRETA LISAUSKAITĖ, FilF, lietuvių filologija, IV kursas
Studijuoti lietuvių filologiją - tai atrasti ypatingų žmonių, kuriems knygų skaitymas yra veikiau malonumas nei kančia, o kūryba neatsiejama nuo mokslo, kuriems maga išsiaiškinti kalbų tarpusavio ryšius ir sąsajas, išmokti žvelgti į kalbą ne tik iš dabarties perspektyvų, bet ir seniausiųjų laikų, taip pastebint dėsningus kitimus. Apskritai tai yra visų įmanomų, su kalba susijusių pomėgių darna - literatūra, kalbotyra, tautosaka ir mitologija.
VLADAS BRAZIŪNAS, poetas, vertėjas
Iki šiol esu vienintelis studentas per visą Universiteto istoriją – iš „prestižinių“ žurnalistikos studijų perbėgęs į lituanistikos. Priežastys? Reiktų ilgesnės šnekos. Kol kas teks patikėti mano aksioma, dėl kurios per visus gyvenimo dešimtmečius neteko suabejoti: lietuvių filologija – neabejotinai tikras žmogaus išsilavinimas, žmogaus nesiaurinantis, paliekantis jam begalines erdves nuolat, kasdien tobulėti – džiugiai ir visapusiškai.
EVALDAS IGNATAVIČIUS, Užsienio reikalų viceministras, LR ambasadorius (2004–2009) Vokietijos Federacinėje Respublikoje
Filologijos studijos man buvo langas į pasaulį, kuris tuomet Lietuvai atsivėrė, ir į diplomatinę tarnybą, suteikiančią neribotas šio pasaulio pažinimo galimybes. Per dvidešimtį darbo metų įsitikinau, kad domėjimasis kitomis tautomis, jų kalbomis ir kultūromis yra geriausias būdas pelnyti dėmesį sau, savo šaliai.
AISTĖ SMILGEVIČIŪTĖ, grupės „Skylė“ vokalistė
Klasikinių kalbų studijos suformavo puikų pagrindą šiuolaikinių Europos kalbų mokymuisi. O per lotyniškąją raštiją priartino ir prie Lietuvos istorijos, net prie baltų religijos ir mitologijos šaltinių. Čia sau atvėriau man artimas Antikos mąstytojų vertybes, puikią literatūrą, be kita ko, ir sritis, dominusias mane asmeniškai – senovės graikų muzikos pasaulį, antikinę ir baltiškąją mitologijas. Džiaugiuosi, kad mano viduje tai nenugulė dulkėmis, tebegyvena ir tapo kūrybinių inspiracijų šaltiniu.

Parengiamieji kursai abiturientams

 

 

Stojantiesiems

Vilniaus universiteto Filologijos fakultete Jūsų laukia:

Daugiakalbė ir daugiakultūrė aplinka

  • Galima studijuoti 25 kalbas ir kultūras: 19 iš jų siūloma kaip pagrindinė ar gretutinė kryptis, 6 kalbos kaip pasirenkamasis dalykas;
  • Didelė kalbų, lingvistikos, literatūros, kultūros, vertimo, klasikinių studijų įvairovė: 12 bakalauro pagrindinių, 20 gretutinių, 10 magistrantūros studijų programų;
  • Atviros ir lanksčios studijos: iki 50 proc. studijų programos galima pasirinkti patiems;
  • Profesionalūs kalbos ir kultūros dėstytojai gimtakalbiai: 14 proc. fakulteto dėstytojų yra iš užsienio;
  • 7 iš 22 programų vykdomos tik užsienio kalbomis ir yra atviros nuolatiniams studentams iš užsienio.

Stiprus mokslas

  • Pagal lingvistikos kryptį esame tarp 300 geriausių pasaulio universitetų tarptautiniame „QS World University Rankings by Subject“ reitinge;
  • Studijos grindžiamos moksliniais tyrimais, dėsto aukštos kvalifikacijos lingvistai, literatūros ir kultūros tyrėjai;
  • Vykdomi tarptautiniai ir nacionaliniai mokslo projektai;

Platus partnerysčių tinklas

  • Studijų ir praktikos užsienyje galimybės: beveik 200 sutarčių su užsienio universitetais dėl studentų ir dėstytojų mainų.
  • Apie 150 studentų kasmet išvyksta dalinių studijų į užsienį pagal ERASMUS+, NORDPLUS, NORDLIKS, ARQUS ar kitą programą.
  • Bendradarbiaujama su užsienio šalių atstovybėmis, ambasadomis ir kultūros institutais, Šiaurės ministrų taryba, ES institucijomis, tarptautinėmis įmonėmis.

Filologija ir kalbos studijuojamos Vilniaus universitete nuo pat jo įkūrimo. Filologijos fakultetas  per kelis amžius išaugo iš Literatūros ir laisvųjų menų (vėliau – Humanitarinio) fakulteto. Įsikūręs pačiame Vilniaus centre, romantiška renesanso dvasia alsuojančiuose senuosiuose Universiteto rūmuose, kuriuose dar tebeaidi K. Sirvydo, A. Mickevičiaus, S. Daukanto ir kitų žymių kultūros veikėjų žingsniai, dabartinis Filologijos fakultetas siūlo platų universitetinį išsilavinimą, pagrįstą principu „Pažink pats save ir tave supančius žmones bei jų kūrybą“.

Siekiame turtinti pasaulio mokslą lietuvių ir kitų kalbų, literatūrų ir kultūrų tyrimais, rengti plačios erudicijos filologus, derinančius geriausių humanitarinių tradicijų plėtrą su atvirumu naujovėms bei gebėjimu pažinti, keisti ir prasmingai kurti save, savo gyvenimą ir aplinkinį pasaulį. Studijų programos aprėpia daugybę kultūrų, pradedant Antika ir baigiant lietuvių kultūra, kuri gali didžiuotis savo kalba – konservatyvia ir drauge tenkinančia šiuolaikinės visuomenės poreikius.

Nerandi rūpimų atsakymų? Tapk studentu vienai dienai ir išbandyk filologijos studijas pats! 

vu studentas vienai dienai 2018

Magistrantūra

2023 m. Filologijos fakultetas skelbia priėmimą į šias studijų programas:

Svarbi informacija

Doktorantūra

Informacija angliškai >

 

 

Doktorantūra – trečiosios pakopos studijos, doktorantai – trečiosios studijų pakopos studentai ir tyrėjai. Doktorantūros paskirtis – rengti mokslininkus, kurie gebėtų savarankiškai atlikti mokslinius tyrimus ir eksperimentinės plėtros darbus bei spręsti mokslo problemas.

Doktorantūros studijos Vilniaus universitete yra populiarios, kiekvienais metais vyksta stojančiųjų į doktorantūrą konkursas. Doktorantūros studijos universitete orientuotos į studijų kokybę, lankstų studijų proceso organizavimą, mokslinės aplinkos formavimą. Universitetų akademiniuose padaliniuose kasmet atnaujinama eksperimentinė bazė – tai sudaro geresnes sąlygas doktorantams vykdyti mokslinius tyrimus. Doktorantai tobulina savo žinias seminaruose, aktyviai dalyvauja tarptautiniuose renginiuose, moksliniuose projektuose, dirba pedagoginį darbą. Vilniaus universitetas turi jungtinės doktorantūros patirties su Prancūzijos, Belgijos, Vokietijos universitetais.

 

Priėmimas

Priėmimas į doktorantūrą vyksta VU nustatyta tvarka.

SVARBU! Siekdamas stojantiesiems suteikti kuo aiškesnę ir išsamesnę informaciją apie kriterijus, kuriais bus vadovaujamasi vertinant projektus ir stojamuosius pokalbius, Doktorantūros komitetas sudarė išsamų vertinimo kriterijų sąrašą >

Moksliniai projektai doktorantūros komitetui pateikiami elektronine forma. Atranka į doktorantūros studijas (mokslinio projekto ir pokalbio vertinimas) vyksta Fakulteto nustatytu ir viešai skelbiamu laiku. Stojantieji į doktorantūrą į pokalbį PRIVALO atsinešti mokslinių straipsnių (jei turi išspausdintų) recenzuojamuose mokslo žurnaluose kopijas ir jas pateikti komisijai. Už projektą skiriama 50 %, už pokalbį taip pat 50 % stojamojo balo vertės.

Filologijos fakultete projektai siunčiami adresu birute.gudeliene@flf.vu.lt (būtina atsiųsti .doc arba .docx formatu, taip pat pasirašytą ir nuskanuotą variantą) iki 2024 m. birželio 14 d. darbo dienos pabaigos.Pateikus ne visą būtiną informaciją ar ne visus reikalingus dokumentus prašymas laikomas neužregistruotu. Atrankos į doktorantūros studijas forma: mokslinis projektas raštu ir pokalbis. Mokslinio projekto bei pokalbio vertinimo datos: birželio 26 d. ir 28 d. nuo 10 val. Birželio 26 d. pokalbis vyks 118 (V. Krėvės) auditorijoje, o birželio 28 d.– A7 auditorijoje, Universiteto g. 5.

 

Priėmimo į doktorantūrą komisija

Mokslo krypties doktorantūros komiteto 2023 m. kovo 10 d. balsavimu (Protokolas Nr. (7.17 E) 15600-KT-138) patvirtinta tokia atrankos į doktorantūros studijas komisija Filologijos mokslo krypčiai H004:

Pirmininkas:

  • prof. dr. Daiva Aliūkaitė

Nariai:

  • doc. dr. Vytautas Ališauskas
  • doc. dr. Diego Ardoino
  • prof. dr. Axel Holvoet
  • doc. dr. Dalius Jarmalavičius
  • doc. dr. Nijolė Juchnevičienė
  • prof. dr. Aušra Jurgutienė
  • prof. dr. Vytautas Kardelis
  • prof. dr. Jadvyga Krūminienė
  • prof. dr. Mindaugas Kvietkauskas
  • prof. dr. Danguolė Melnikienė
  • prof. dr. Danguolė Satkauskaitė
  • prof. dr. Paulius Vaidotas Subačius
  • doc. dr. Asta Vaškelienė

 

Studijos

Doktorantai turi 2 el. pašto dėžutes:  (taip pat ) ir 

Kadangi (darbuotojo/studento) paštas yra pasiekiamas per exchange.vu.lt, prisijungus prie savo darbuotojo paskyros, norint atidaryti studento paskyrą, reikia paspausti viršutiniame dešiniajame kampe mygtuką ir pasirinkti Atidaryti kitą pašto dėžutę (Open another mailbox) bei įvesti studentišką el. paštą.

 

Svarbūs kontaktai

VU Filologijos fakultetas

  • Doktorantūros komiteto pirmininkė prof. dr. Daiva Aliūkaitė, el. p.  
  • Sekretorė dr. Birutė Gudelienė, el. p.

VU Kauno fakultetas

  • Prof. dr. Danguolė Satkauskaitė, el. p. , tel. 8 37 422604, Muitinės g. 12, Kaunas.

LLTI

  • Doc. dr. Jurga Trimonytė-Bikelienė, tel. +370 656 68207, +370 686 03020, el. p.: , Antakalnio g. 6-211, Vilnius.

VU Šiaulių akademija

  • Danguolė Gaudinskaitė, tel. (8 41) 595 802, el. p. .

 

Disertacijų gynimas

 

Dokumentai ir kita informacija

Bakalauro studijos

Anglų filologija (vykdoma anglų k.)

Anglų ir kita užsienio (ispanų) kalba

Anglų ir kita užsienio (prancūzų) kalba

Anglų ir kita užsienio (vokiečių) kalba

Anglų ir kita užsienio (vokiečių) kalba (vykdoma anglų k.)

Ispanų filologija 

Italų filologija 

Klasikinė (lotynų ir senovės graikų) filologija

Lenkų filologija 

Lenkų filologija (vykdoma anglų k. / rusų k.)

Lenkų filologija ir ukrainistika

Lietuvių filologija

Lietuvių filologija ir estų kalba

Lietuvių filologija ir latvių kalba

Lietuvių filologija ir ukrainistika

Lietuvių filologija: kultūros ir medijų studijos

Prancūzų filologija 

Rusų filologija 

Rusų filologija (vykdoma rusų ir anglų k.)

Skandinavistika (danų / norvegų / švedų / suomių kalbų grupės) 

Skandinavistika (suomių ir švedų k.) 

Vertimas (anglų k. – lietuvių k. – anglų k. ir ispanų / lenkų / ukrainiečių k. – lietuvių k.)

Vokiečių filologija

Vokiečių filologija (vykdoma anglų / rusų k.)

Visos programos yra NL (nuolatinės) formos: studijų trukmė – 4 metai, dieninis tvarkaraštis. Visą informaciją apie tai, kaip pateikti prašymą, kokie yra reikalavimai stojantiesiems, ir kt., rasite čia arba atsivertę konkrečios programos puslapį.

 

Apie studijas ir jų struktūrą Filologijos fakultete

Turite klausimų, susijusių su priėmimo procedūromis?

Saulėtekio al. 9, I-ieji rūmai, 108 kab., LT-10222 Vilnius
Tel. (8 5) 219 3144, el. paštas  

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos